2009. július 16., csütörtök

Astanga-jóga 1938-ból

Az alábbi videókat a Youtube-on találtam. Remek felvételek, és aki ismeri a 2., 3. sorozatot is az sok ismerős elemet fog felfedezni. A fehér nadrágos, őszes borostájú úriember, a homolokén fehér függőleges festéssel Thirumalai Krishnamacharya, aki akkor mvolt 50 éves. A fekete hajú snájdig fiatalember BKS Iyengar (!) 20 évesen. Egyik korábbi blogomban írtam már róla, hogyan "szivatta" Krisnamácsárja a bemutatók alkalmával, de azt hiszem, jót tett neki. Kente-vágta az ászanákat meg a vinyászákat, gond nélkül, mosolyogva.

A felvételeken szerepel még Namagiriamma, Krisnamácsárja felesége (hát miért ne jógázott volna ő is), egyben Iyengar nővére. A két kislány szerintem a lányaik, 6-8 évesnek saccolom őket. Pinci lányommal néztük a videókat, kikerekedett a szeme. Múlt pénteken volt első jógaóráján Andinál az Atma Budában. Jut eszembe, a gyerekes szülők hozhatják a fiúkat-lányokat péntekenként 4-től! Miközben Andi eljógázgat velük, Ági a másik termben gyűri a felnőtteket. Remek családi program. Szóval remélem Gauranga-lila is (ez a lányom hivatalos neve, a Pinci csak házi használatra) nem sokára tudni fogja a szép akrobatikus elemeket. 3 évesen még talán időben kezdi, nem 30 évesen, mint én! Nézzétek a videókat, művelődjetek, és gyakoroljatok!









5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igen, örvendetes, hogy Sri Krishnamacharya-ról maradt fenn némi videó (film) anyag. Érdemes azonban megvenni és társaságban megnézni az eredeti anyagot - mint ahogyan anno a magyarországi ashtanga kezdő csapat már abszolválta nevezetes opuszt :-)évekkel ezelőtt. Persze nem az egész felvétel van rajta, sajnos már az is vágott példány. (Ezzel kapcsolatban (mármint a video Youtubos közléséről)volt is némi észrevétel a net bizonyos fórum oldalain - hasonlóan beszélhetünk minden itt néha előforduló "kölcsönzéssel" kapcsolatban. Újra és újra: Jama - Nijama...

A film eredetileg Iyengar és Krishnamacharya szellemi tulajdona.
Tényleg potom összegért beszerezhetőek a neten.(legközelebb az angliai Iyengar Központtól)Azonban megértem, hogy nehéz egy oldal fenntartása kezdetben érdekes fotók, cikkek híjján. De, drukkolunk neked :-).

Mellesleg anno Sri Desikáchárji, Krishnamáchárya fia, még a régi weboldalukon (vagy négy éve is volt annak) megkérte a net plénumát, hogy NE használják adott esetben apjuk nevét (..."verseny"...), fényképeit (...oldal...)mert ezek családi ügyek és sértik apjuk emlékét. Abban az esetben, ha mégis, akkor legalább egy levelet kanyarítsanak a családnak, hogy képben legyenek kölcsönösen a felek.

Gauranga Das írta...

Kedves Névtelen!

Úgy látom, kezdesz sportot űzni a rosszalló megjegyzések irkálásából (practice, practice, practice), miközben lelkesen élvezed a blogomban közölt (copyright-díj nélkül letölthető) szellemi tartalmakat. Úgy gondolom, illő lenne, ha kilépnél a névtelenség homályából, hovatovább, megmutatnád, hogy hol van a te blogod, a te szellemi hozzájárulásod az Astanga hagyomány terjedéséhez.

A copyright jogokról pedig annyit, hogy a Youtube-os videók jobb oldalán pontosan azért van ott az "embed" link, hogy bárki beágyazhassa a saját oldalába, ezt a feltöltők elfogadják, mint feltételt. Az egyéb képekkel, irományokkal stb. kapcsolatos copyright panaszokkal is szívesen foglalkozom, ha annak tulajdonosa jelentkezik és kifogást emel. Ez is bevett gyakorlat. Például a Pattabhi és Iyengar cikkel kapcsolatban, melyet az aum.hu oldalról emeltem át, Ábrahám Katiék kérték, hogy csak a bevezetőt hagyjam fent, és linkeljek át az ő oldalukra. Ezt meg is tettem.

Nem tudom, hogy igazából te drukkolsz-e nekem, vagy éppen ellendrukkolsz, de nem hiszem, hogy ez fogja megakasztani az Astanga szekér kerekét. Arról írok, ami érdekel, és ha ez másokat is érdekel, annak csak örülni tudok. Ha legközelebb valami pozitívat is sikerülne alkotnod, akkor azt szívesen leközlöm az oldalamon.

Óm sánti sánti sánti

Névtelen írta...

Sajnos nem a tartalomra figyelsz, hanem az alakra. De persze ez a Te utad, és tiszteletben is tartjuk, elnézést, ha sértett volna valamit a három darab hozzászólásunk.
Csak teszt volt. Köszönjük az együtt működést, igazán sokat segítettél nekünk!

Gauranga Das írta...

A Mátrix foglya vagy ... Kövesd a fehér nyulat ...

Névtelen írta...

ott a pont :-)